Kako smršati dijetom od heljde

Da biste smršali za 5 kg u sedmici bez osjećaja gladi, a ujedno poboljšali stanje kože i kose, obećava dijeta od heljde za mršavljenje. Koliko su ta obećanja tačna, koje su suštine, karakteristike, prednosti i nedostatke heljdine dijete, ko je može pridržavati, a ko ne? Hajde da to shvatimo.

Heljdina kaša za mršavljenje

Pod nazivom „dijeta od heljde" krije se nekoliko različitih opcija - od najstrože, koja vam omogućava da jedete samo neslanu heljdu na pari, do sasvim udobnih, uključujući, osim žitarica, i druge proizvode.

Dijeta Varieties

Glavni zahtjev heljdine dijete za mršavljenje je da najmanje dva obroka dnevno treba da sadrže kašu od heljde. Pritom se heljda ne kuha, već se kuha na pari preko noći, prelivajući oprani proizvod kipućom vodom u omjeru 2 dijela vode na 1 dio žitarica. Obično je dovoljna 1 puna čaša suve heljde za jedan dan.

Uveče stavite opranu heljdu u šerpu, prelijte kipućom vodom, poklopite poklopcem i umotajte nečim toplim. Sol nije potrebna. Ujutro ćete imati spremno glavno jelo dijete od heljde. Ovisno o vašim ciljevima, trajanje dijete može biti različito. Obično je dizajniran za 3, 7 ili 14 dana, ali možete odabrati bilo koje trajanje. Ne treba samo sjediti na heljdi duže od dvije sedmice, jer postoji veliki rizik da će vam se ovaj vrijedan proizvod ogaditi doživotno.

Rezultat gubitka težine na dijeti od heljde

Da biste brže smršali, nemojte zanemariti fizičku aktivnost uz pridržavanje ograničenja u prehrani. Što više kalorija potrošite, to će biti veća efikasnost dijeta od heljde. Naravno, ne biste trebali ići predaleko i, dok ste na dijeti, baviti se intervalnim treningom visokog intenziteta ili teškim vježbama snage. Bolje je dati prednost brzom hodanju, trčanju, plivanju, vožnji bicikla.

Takođe, ne zaboravite da pijete 1, 5-2 litre čiste negazirane vode dnevno, konzumirajući je 20-30 minuta pre jela. Prilikom mršavljenja, večernji obrok treba da bude najkasnije 3-4 sata pre spavanja.

Trodnevna opcija

Da bi trodnevna dijeta od heljde dala primjetan rezultat, mora biti stroga. Njena pravila su:

 • Neslanu heljdu kuvanu na pari (bez putera, šećera, kečapa itd. ) možete jesti u bilo kojoj količini. Za poboljšanje okusa dozvoljeno je korištenje nekih prirodnih začina (bez soli i aroma).
 • Osim ove kaše, ništa drugo se ne može jesti.
 • Prije svakog obroka (pola sata) potrebno je popiti čašu vode.
 • Onima koji ne mogu zamisliti svoj život bez kofeina dozvoljen je čaj ili kafa bez mlijeka i šećera.

Ako slijedite strogu heljdinu mono-dijetu za mršavljenje, dizajniranu za 3 dana, možete izgubiti do 2-3 kg viška kilograma. Istovremeno, najveći dio odbačene mase bit će voda, koja će napustiti tkiva zbog nedostatka soli.

Parena neslana heljda je glavni proizvod heljdine dijete

Sedmična opcija

Heljdina dijeta za nedelju dana je manje stroga od trodnevne dijete, inače bi je bilo teško izdržati. Da, i nedostatak drugih tvari potrebnih tijelu za takav period bit će vidljiviji. Stoga sedmični gubitak težine na heljdi, osim ove žitarice, uključuje i druge proizvode. Dijeta od heljde u trajanju od 7 dana obično se provodi prema sljedećim pravilima:

 • Parena kaša se može jesti u bilo kojoj količini bez ulja, kečapa i sl. , može se malo posoliti prije jela.
 • Osim kaše, ne možete piti više od 2 čaše kefira 0-1% masti dnevno. Može se mešati sa glavnim jelom ili piti samostalno.
 • Na jelovnik možete dodati 200-300 g niskokaloričnih neškrobnih povrća (krastavci, slatke paprike, tikvice, kupus, luk, paradajz) sirovog ili dinstanog bez ulja.
 • Dozvoljeno je jesti 2 srednje nezaslađene jabuke dnevno.
 • Obavezno popijte čašu vode pola sata prije jela, možete popiti i čaj, kafu bez šećera i mlijeko.

Sedmična dijeta od heljde omogućava vam da izgubite 4-5 kg, ali samo uz visoku fizičku aktivnost. Vaš dnevni obavezni minimum treba da bude 10 hiljada koraka brzim tempom.

2 sedmice opcija

Gubitak težine na heljdi u trajanju od 14 dana najbliži je pravilima pravilne prehrane. I iako ovoj dijeti nedostaje raznolikost, teško ju je nazvati mono-dijetom. Dijeta s heljdinom kašom, dizajnirana za dvije sedmice, omogućava korištenje sljedećih proizvoda:

 • Parena kaša od heljde, koja se može jesti u neograničenim količinama najmanje dva puta dnevno bez ulja i umaka.
 • Kefir sa niskim sadržajem masti (0-1% sadržaja masti) - do 0, 5 litara dnevno.
 • Do 300 g sirovog ili dinstanog niskokalorijskog povrća, koje se može začiniti sa 1 kašičicom biljnog ulja.
 • U jednom od obroka možete pojesti kuvano jaje, komad pečenog u rerni ili kuvano nemasno meso (ribu) veličine dlana (bez prstiju).
 • Sva jela treba posoliti na minimum, možete koristiti prirodne začine, limunov sok.
 • 2-3 slatke i kisele jabuke.
 • Takođe ne zaboravite da pijete vodu pola sata pre jela. Čaj, kafu treba piti bez šećera.

Takvom ishranom ograničavaju se samo brzi ugljikohidrati i masti, a složeni ugljikohidrati, proteini, minerali, vitamini i vlakna se unose u dovoljnim količinama, pa se dvonedjeljna dijeta od heljde dobro podnosi. Ako vodite aktivan način života, tada možete izgubiti 10 kg za 14 dana.

Izlazak iz dijete

Gubitak težine na dijeti od heljde je prilično stabilan, ali samo ako se iz nje pravilno izvučete. Postupno, u malim porcijama, unosite hranu u prehranu, čija upotreba nije u suprotnosti s principima pravilne prehrane. Ako je izlaz iz heljdine dijete pravilno izveden, tada možete izgubiti još nekoliko kilograma viška kilograma.

Nakon gubitka težine na dijeti od heljde, ne biste se trebali vraćati jesti visokokaloričnu hranu koja ima nisku nutritivnu vrijednost. Preporučljivo je da trajno isključite sa svog menija:

 • konditorski proizvodi;
 • pečenje;
 • kobasice;
 • pečenje;
 • dimljeni;
 • loše masti;
 • hrana koja sadrži hemijske aditive i dosta soli.

Zapamtite da sa svakom dijetom gubite ne samo masno tkivo, već i mišićno tkivo. Ako se ne bavite bodybuildingom, onda kada se vratite na prethodnu težinu, rezerve masti se nadopunjuju, ali gubici mišićne mase se ne obnavljaju. Kao rezultat, sa svakim novim ciklusom mršavljenja i povećanja, procenat tjelesne masti se povećava.

Prednosti i nedostaci dijeta od heljde

U poređenju sa drugim mono-dijetama, dijeta od heljde za mršavljenje ima značajne prednosti, koje su posledica izuzetnih kvaliteta ove žitarice. Njegove prednosti:

 • Kaša od heljde sadrži dosta biljnih proteina, pa je zadovoljavajuća. S obzirom da dijeta od heljde za mršavljenje ne ograničava količinu pojedene kaše, ona prolazi sa malo ili bez gladi i lako se podnosi.
 • Nedostatak osjećaja gladi doprinosi činjenici da se hormon stresa kortizol, koji usporava metabolizam, ne proizvodi, a mršavljenje ide velikom brzinom.
 • Heljda ima najbogatiji vitaminsko-mineralni sastav među svim žitaricama. Njegova upotreba blagotvorno utiče na stanje kože, kose, imuniteta, sastav krvi, stanje kardiovaskularnog i nervnog sistema.

Ali dijeta od heljde ima i nedostatke:

 • Kao i svaka mono-dijeta, nije u stanju da opskrbi organizam svim potrebnim tvarima. Ovaj nedostatak je izraženiji u opciji stroge dijete, u kojoj je dozvoljena samo heljda.
 • Kada pojedete skoro jednu heljdinu kašu, može joj dosaditi tako da postane odvratna za ceo život. Kao rezultat toga, možete izgubiti ovaj koristan i jeftin proizvod u svojoj prehrani.
 • Korisna je samo ekološki prihvatljiva heljda, uzgojena i uskladištena bez upotrebe kemikalija. Krupa koja se prodaje u supermarketima obično se proizvodi u Kini, postoje velike sumnje u njenu ekološku čistoću.

Nažalost, uz stalnu upotrebu velike količine istog proizvoda, štetna hemijska jedinjenja koja se nalaze u njemu mogu se brzo akumulirati u organizmu bez vremena da se izbace. Kao rezultat toga, njihov nivo može premašiti sigurne dozvoljene granice i negativno utjecati na zdravlje. Stoga je u doba poljoprivredne hemije monotona prehrana vrlo rizična. Ovo se odnosi na sve mono-dijete, uključujući heljdu.

Kontraindikacije

Sljedećim kategorijama ljudi se ne preporučuje da slijede heljdinu dijetu:

 • oni sa dijabetesom, jer to može dramatično promijeniti nivo šećera u krvi;
 • ima depresivni poremećaj, tk. monotona hrana i nedostatak slatkiša mogu pogoršati depresiju;
 • imaju problema s bubrezima, jer im je velika količina proteina, čak i biljnih, štetna;
 • trudnice i dojilje, tk. pod ovim uslovima, nemoguće je ograničiti ishranu ni u smislu kalorija ni u pogledu sastava;
 • nakon abdominalnih hirurških intervencija;
 • oboljeli od kardiovaskularnih bolesti, za koje su takvi "eksperimenti" sa zdravljem preopasni;
 • osobe sa gastrointestinalnim oboljenjima, jer im je potrebna posebna dijetalna ishrana.

Treba napomenuti da stroge dijete nisu najbolji način za mršavljenje. Mnogo je efikasnije za postizanje harmonije i zdravije od privremenih ograničenja u ishrani, ali prelazak na stalno pridržavanje principa pravilne ishrane i održavanja zdravog načina života.

Zaključak

Dijeta od heljde za mršavljenje je vrlo efikasna i dobro se podnosi. Međutim, povremeno se ne isplati pribjegavati dijetama za smanjenje rastuće težine. Samo ako se konačno okrenete pravilnoj prehrani i sprijateljite se sa sportom, možete radikalno riješiti problem viška kilograma.