Omiljena dijeta

voće i bobice za vašu omiljenu dijetu

U posljednje vrijeme ova metoda mršavljenja postaje sve popularnija, zbog kratkog trajanja i djelotvornosti. Uostalom, kako svjedoče recenzije, Omiljena dijeta za samo tjedan dana omogućava vam da se riješite 5-10 kg, ovisno o početnoj težini. Međutim, prije nego što osjetite rezultate omiljene dijete na sebi, trebali biste trezveno procijeniti svoju volju i zdravstveno stanje, jer je za tijelo ova metoda mršavljenja pravi stres i test.

Dakle, voljena dijeta se računa na 7 dana, tokom kojih se ishrana odvija po posebnoj shemi:

 • 1, 3 i 6 dana - piće. Dozvoljeno je koristiti bilo koju tečnost u bilo kojoj količini, čorbe, kefir, nemasno mleko, razni čajevi su posebno prikladni ovih dana.
 • Dan 2 - povrće. Kao što možete pretpostaviti, ovog dana je dozvoljeno bilo koje povrće iu bilo kojoj količini, ali je preporučljivo izbjegavati krompir, radije kupus, krastavce, papriku, šargarepu i paradajz.
 • 4. dan - voće. Na ovaj dan voljene dijete dozvoljeno je samo voće, dok se preporučuje da se fokusirate na prirodne sagorevače masti kao što su kivi, grejpfrut i ananas. Narandže i jabuke će takođe biti prikladne ovog dana.
 • 5. dan - proteini. Vrijeme je da zadovolji tijelo proteinskom hranom, koju nije dobio prethodnih dana Omiljene dijete. Namirnice poput pilećeg mesa, jogurta, jaja, svježeg sira, ribe, orašastih plodova i graška imaju visok sadržaj proteina u svom sastavu.
 • 7. dan - izlazak iz dijete. Za ovaj dan je obezbeđen individualni meni koji zadovoljava zahteve uravnotežene prehrane.

Da bi rezultati voljene dijete bili što pozitivniji, u dane za piće ne treba zloupotrebljavati sokove, a salate napravljene na dan povrća treba začiniti kiselim vrhnjem ili majonezom. Tokom cijele dijete zabranjeni su alkohol, sol i šećer.

Uzorak dijetalnog menija Favorit 7 dana

U recenzijama voljene dijete možete pronaći mnogo primjera jelovnika sastavljenih u skladu s preporučenim planom ishrane, evo jednog od njih:

 • Prvi dan. Za doručak možete popiti čašu kefira i nezaslađenog čaja. Za ručak će biti prikladna neslana pileća juha - dovoljno je 200 g. Jogurt (150 g) je pogodan kao popodnevna užina, ali za večeru se ograničite na čašu mlijeka. Nezaslađeni čaj je dozvoljen tokom dana.
 • Drugi dan. Doručak na ovaj dan omiljene dijete teško da će biti "kraljevski", jer bi trebalo da bude ograničen na povrće, poput dva paradajza. Za ručak možete pojesti salatu od kupusa, krastavaca i začinskog bilja, lagano začinjenu biljnim uljem. Dva krastavca će zamijeniti popodnevnu užinu, ali ćete morati večerati salatom od krastavaca, slatkih paprika i začinskog bilja.
 • Treći dan. Sljedeća pića se mogu podijeliti u 200 g tokom dana: milkshake i nezaslađeni čaj za doručak, mlijeko za drugi doručak, pileća čorba za ručak, kefir za popodnevnu užinu i mlijeko za večeru.
 • Četvrti dan. Dugo očekivana sredina omiljene dijete od 7 dana trebala bi se odlikovati obiljem voća, pa dvije narandže za doručak, grejp za ručak, voćna salata od narandži, jabuka i kivija za ručak, jabuka i kruška za ručak. popodnevni čaj i grejpfrut za večeru će biti sasvim prikladni. .
 • Peti dan. Inače, ovog dana će biti dva jaja za doručak. Tokom drugog doručka možete uživati u kuvanoj ribi (200 g), a za ručak su pogodni grašak (100 g) i kuvano pileće meso (150 g). Popodnevnu užinu može predstavljati svježi sir (100 g), a večeru - sir u istoj količini.
 • Šesti dan. U toku dana možete bezbedno popiti 200 g sledećih pića: za doručak - kefir i nezaslađeni čaj, drugi doručak - sok od grejpfruta, ručak - pileća čorba, popodnevna užina - milkshake, večera - mleko.
 • Sedmi dan. Za izlazak iz voljene dijete predviđen je poseban meni prema kojem se za doručak moraju pojesti dva jaja, popiti šoljicom zelenog čaja. Drugi doručak treba da bude ograničen na bilo koje voće. Za ručak se preporučuje lagana supa, za čiju pripremu možete koristiti pirinač ili heljdu. Popodnevna užina je slična drugom doručku, a za večeru je dozvoljeno jesti salatu od povrća, dok je uz dodatak biljnog ulja dozvoljena upotreba soli.

Podsjećamo da predloženi meni nije obavezan – svako može kreirati svoj, vodeći se principima Omiljene dijete.

Kontraindikacije na dijetu Favorit

Za 7 dana voljena dijeta ne samo da će značajno smršaviti, već će i smanjiti volumen želuca, očistiti tijelo od toksina. Međutim, ovako ohrabrujući rezultati Omiljene dijete mogu skupo koštati osobe s raznim kroničnim bolestima, kojima je ovaj način mršavljenja kontraindiciran. Takođe, primamljiva sudbina ne bi trebalo da bude ni za osobe koje pate od gastritisa, kolitisa, bolesti srca, jetre ili bubrega, poremećaja u ishrani, kao i onih koji imaju sklonost emocionalnom prejedanju.

Kod sklonosti ka zatvoru, prije početka voljene dijete, trebalo bi očistiti crijeva ili uzimanjem laksativa ili klistiranjem. U suprotnom, toksini koji zaostanu u crijevima će otrovati tijelo, što će se pojaviti u vidu lošeg zdravlja i glavobolje.

S obzirom na to da je Omiljena dijeta prilično težak način za mršavljenje, ne preporučuje se ponavljanje ranije od tri mjeseca. Ako postoji potreba za produženjem, jednostavno se možete držati jelovnika 7. dana nekoliko dana. U svakom slučaju, kako rezultati Omiljene dijete ne bi nestali, preporučuje se ograničavanje kalorijskog sadržaja konzumiranih namirnica u roku od mjesec dana nakon njenog završetka.